Wat is EMDR?
EMDR staat voor 'Eye Movement Desensitization and Reprocessing'. Letterlijk vertaald betekent dit: 'door oogbewegingen opnieuw beleven van ingrijpende gebeurtenissen en deze alsnog verwerken.' EMDR is een therapie voor mensen die last blijven houden van een traumatische herinnering. Typerend voor een traumatische herinnering zijn de heftige emoties, de levendige beelden en de fysieke reacties daarop. Wanneer iemand terecht komt in een situatie die vergelijkbaar is met de traumatische ervaring, activeren deze herinneringen telkens weer. Zo kan het dat de gebeurtenis weer levendig wordt, door de geluiden die je hoort, de geur die je ruikt of een beeld die je ziet.
Wanneer EMDR?
Na een traumatische ervaring kunnen er twee dingen gebeuren: je verwerkt de gebeurtenis of je loopt vast in deze verwerking. Wanneer je vastloopt in de verwerking van een ingrijpende gebeurtenis, voel en gedraag je je vaak anders, denk je anders en je reageert vaak anders op je omgeving. Je merkt vaak dat je je niet goed voelt of je omgeving geeft het aan. Het kan ook voorkomen dat je geen idee hebt waar sommige gemoedstoestanden vandaan komen. Mensen kunnen jarenlang rondlopen met angst, verdriet of schaamte zonder te weten waardoor deze gevoelens zijn veroorzaakt. EMDR-therapie kan de onderliggende oorzaak naar boven halen en verwerken. Het doel van EMDR is het verwerken van traumatische ervaringen, met als resultaat het verminderen van de klachten of zelfs geheel het verdwijnen van de klachten.
EMDR wordt onder andere toegepast bij:
Hoe werkt EMDR?
Bij EMDR ga je terugdenken aan de traumatische gebeurtenis die je hebt ervaren, je denkt terug aan de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Dit is nodig om meer informatie over deze gebeurtenis te verzamelen. Vervolgens begint het verwerkingsproces. De therapeut zal je vragen de gebeurtenis voor de geest te halen, dit zal gebeuren in combinatie met een afleidende stimulus. Dit kan de hand van de therapeut zijn, licht, of geluiden die afwisselend links en rechts in een koptelefoon te horen zijn.
Na een korte periode van rust, zal de therapeut vragen wat er in je gedachten naar boven komt. Door middel van EMDR komen er vaak allerlei gedachten en gevoelens omhoog, er verandert vaak wat. Vervolgens word er gevraagd je te concentreren op de meest opvallende verandering, waarnaar er opnieuw een set volgt. Je krijgt dus opnieuw afleidende stimuli te horen.
Het effect van EMDR
EMDR zal ervoor zorgen dat de spanning, de psychische lading, die gekoppeld is aan de traumatische ervaring, vermindert en vaak zelfs helemaal verdwijnt. Het wordt dus steeds gemakkelijker om terug te denken aan de traumatische gebeurtenis, zonder weer in de 'oude' emotie terug te vallen.